"וְהִנֵּה מַלְאֲכֵי אֱ-לֹהִים עלִים וְירְדִים בו"
בס"ד, כסלו תשע"ט
דבר תורה לפרשת ויצא - מאת הרב ארי לנדא
"וְהִנֵּה מַלְאֲכֵי אֱ-לֹהִים עלִים וְירְדִים בו"
פרשתנו פותחת בסיפור חלום יעקב, חלום הנחלק לשני חלקים. חלקו האחד הוא חזותי- מראה הסולם. (בראשית כח', יב) " וַיַּחֲלֹם וְהִנֵּה סֻלָּם מֻצָּב אַרְצָה וְראשׁוֹ מַגִּיעַ הַשָּׁמָיְמָה וְהִנֵּה מַלְאֲכֵי אֱ-לֹהִים עלִים וְירְדִים בּוֹ". חלקו השני של החלום כולל את הבטחת ה' ליעקב (פס' יג-טו) "וְהִנֵּה ה' נִצָּב עָלָיו וַיּאמַר אֲנִי ה' אֱ-לֹהֵי אַבְרָהָם אָבִיךָ וֵא-לֹהֵי יִצְחָק הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַתָּה שׁכֵב עָלֶיהָ לְךָ אֶתְּנֶנָּה וּלְזַרְעֶךָ: וְהָיָה זַרְעֲךָ כַּעֲפַר הָאָרֶץ וּפָרַצְתָּ יָמָּה וָקֵדְמָה וְצָפנָה וָנֶגְבָּה וְנִבְרְכוּ בְךָ כָּל-מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה וּבְזַרְעֶךָ: וְהִנֵּה אָנכִי עִמָּךְ וּשְׁמַרְתִּיךָ בְּכל אֲשֶׁר-תֵּלֵךְ וַהֲשִׁבתִיךָ אֶל-הָאֲדָמָה הַזּאת כִּי לֹא אֶעֱזָבְךָ עַד אֲשֶׁר אִם-עָשִׂיתִי אֵת אֲשֶׁר-דִּבַּרְתִּי לָךְ:" תיאור המלאכים בסולם הוא מוזר כי המלאכים קודם עולים ואח"כ יורדים אך למעשה היה צריך להיות מצב הפוך. רש"י מסביר במקום "עלים וירדים. עולים תחלה ואח"כ יורדים. מלאכים שליווהו בארץ אין יוצאים חוצה לארץ ועלו לרקיע וירדו מלאכי חוצה לארץ ללוותו". רש"י לכאורה פותר את הבעיה הקודמת אך מעורר בעיה חדשה. לפי הסברו חזיון הסולם בחלום תפקידו להראות ליעקב כי ה' משגיח עליו אך את זה אומר לו ה' באופן מילולי בפס' טו', ולכן לכאורה מראה הסולם מיותר.
ננסה לתת פתרון ע"פ מקום נוסף שיעקב נפגש עם מלאכים הנמצא בסוף פרשתנו (לב', א'-ב) "וְיַעֲקב הָלַךְ לְדַרְכּוֹ וַיִּפְגְּעוּ-בוֹ מַלְאֲכֵי אֱלֹהִים: וַיּאמֶר יַעֲקב כַּאֲשֶׁר רָאָם מַחֲנֵה אֱלֹהִים זֶה וַיִּקְרָא שֵׁם-הַמָּקוֹם הַהוּא מַחֲנָיִם:" יעקב רואה מחנה אלוקים אחד וקורא למקום מחנים על שם שתי מחנות, מי הוא המחנה השני? רש"י נאמן בפירושו להסברו על מלאכי הסולם ואומר "ויפגעו בו מלאכי א-להים. מלאכים של ארץ ישראל באו לקראתו ללוותו לארץ". אך אבן- עזרא מסביר בפירושו "ויפגעו בו מלאכי א-להים. לעזרו בדרך והוא לבדו ראה מחנה המלאכים סביב מחנהו: על כן קרא שם המקום מחנים. על שם שנים אחד שלו ואחד של מלאכים". מחנה אחד הוא של מלאכים והשני מחנה משפחת יעקב. ספורנו בפירושו הולך עוד יותר רחוק ואומר כי מחנה אלוקים אלו בני יעקב. "מַחֲנֵה א-לֹהִים זֶה. הַמַּחֲנֶה שֶׁלִּי שֶׁפָּגְעוּ בּוֹ מַלְאֲכֵי אֱ-לֹהִים, אֵין סָפֵק שֶׁהוּא מַחֲנֵה אֱ-לֹהִים, כְּעִנְיַן "וַיִּקְרָא לַמָּקוֹם אֵ-ל בֵּית אֵל, כִּי שָׁם נִגְלוּ אֵלָיו הָאֱ-לֹהִים" (להלן לה, ז). מַחֲנָיִם. שְׁתֵּי מַחֲנוֹת אֱ-לֹהִים: שֶׁל מַלְאָכִים וְשֶׁלּוֹ, כְּמִשְׁפַּט סִימַן הָרַבִּים הַבָּא אַחַר פַּתָּ"ח מִלְּעֵיל, הַמּוֹרֶה עַל מִסְפַּר שְׁנַיִם, כְּמוֹ "פַּעֲמַיִם", "שְׁבוּעַיִם" "שְׁנָתַיִם" וְזוּלָתָם". על מה מבוססים שני פירושים אלו? הרמב"ם מסביר במורה נבוכים (ח"ב פ"ו)
"...מלאך נאמר על השליח מבני אדם "וישלח יעקב מלאכים", ונאמר על הנביא "ויעל מלאך ה' מן הגלגל אל הבכים", "וישלח מלאך ויוציאנו ממצרים", ונאמר על השכלים הנבדלים הנראים לנביאים במראה הנבואה". ע"פ הרמב"ם ישנם שלושה מובנים למילה מלאך בתנ"ך- אנשים שליחים, נביאים ומלאכים אשר הם כוחות רוחניים המוגדרים "שכלים נבדלים". בהתאם להסבר זה הרמב"ם מסביר את חלום יעקב (מורה נבוכים ח"א פר' טו') כמסלול להכשרת נביאים. לכן התיאור מתחיל "עולים" כי בשלב ראשון מטפסים הנביאים בסולם ההשגה האלוקית ואחר כאשר הם מקבלים את דבר ה' הם מורידים אותו לארץ.
אך ניתן להבין את מראה החלום עוד ברובד עמוק יותר אם נשלב את הסבר הרמב"ם למשמעות הסולם והמלאכים עם דברי ריה"ל בכוזרי מאמר א' פס' קט'. "לא כן! יעודינו הם- כי נדבק בעניין האלוקי על ידי הנבואה וכל הקרוב לה וכי יתחבר העניין האלוקי בנו באותות גדולה, במראות כבוד ובנפלאות, לכן לא נאמר בתורה "אם תעשו ככל המצוה אביאכם אחרי מותכם אל גנות ואל מקום תענוגות" כי אם "והייתם לי סגולה, ואני אהיה לאלוקים ואנהיגכם, ואנשים מכם יהיו עומדים לפני ועולים השמימה, כאותם שהיו מתהלכים בחייהם בין המלאכים, והמלאכים יקראו לכל אחד מאלה "בן אדם" להבדיל בינו לבינם. ואף מלאכי יהיו מתהלכים בקרבכם בארץ ותראו אותם בבואם בודדים או במחנות, לשמור עליכם ולהלחם בכם"
לשיטת ריה"ל אין ייעודה של התורה עוסק בענייני העולם הבא אלא בתיקון העולם הזה והעלאת החומר למדרגות גבוהות יותר. ייעודו של עם ישראל הוא להוביל את המהלך ולהראות כי עם שלם יכול לחיות באור האידיאה האלוקית (כדברי הרב קוק באורות). לאור זאת מובן כי הסולם אותו רואה יעקב בחלום לפני צאתו לחרן מהווה הגדרת ייעודו של עם ישראל, הוא הסולם הדו- סיטרי עליו מדבר ריה"ל. המלאכים העולים בסולם אלו בני ישראל העולים מעלה במעלות הקודש ומגיעים כנביאים להתהלך בחייהם בין המלאכים, במקביל מלאכי עליון יורדים במצב כזה להתהלך בקרב העם. אחרי הגדרת ייעודו של עם ישראל העתידי ניתנה ליעקב ההבטחה על קבלת הארץ, הזרע והשגחת ה'.
תאריך עדכון אחרון : 15/11/2018