"אין בית מדרש(ה) ללא חידוש".
תכנית חסידות במדרשה
ד"ר חנה הנדלר
תורת החסידות כבר מזמן אינה רק נחלתם של חסידים בלבד. מעיינותיו של הבעל שם טוב, מייסד החסידות מופצים חוצה. לכן לכאורה תשאלו: מה יש כבר ללמוד בבית מדרש לחסידות? הרי אמרות חסידיות כולנו יודעים, ובוודאי גם שמענו סיפור חסידי אחד או שניים, וגם לשיר כמה מנגינות חסידיות אז מה החידוש?
שאלה טובה! והתשובה מגיעה מאותו מקום של השאלה. דווקא משום שתורת החסידות נלמדת היום ברבים ובמסגרות שונות עלה הצורך ללמוד חסידות בצורה מעמיקה ויסודית. ייחודו של בית המדרש הוא באינטנסיביות של לימוד החסידות.
פעם בשבוע מתאספות נשים הלומדות באוניברסיטה לתואר שני ושלישי במגוון תחומים, לשם לימוד מעמיק ויסודי בתורת החסידות. חלק ניכר מהלימוד הינו בצורת סדרים, חברותות ושעורים. אנו לומדות חסידות מכל התקופות והזרמים, החל מתורת הבעל שם טוב ותלמידיו, עבור דרך ספר התניא ולקוטי מוהר"ן לר' נחמן מברסלב, וכלה בחסידות מאוחרת - תורת ה'שפת אמת' מגור.
שעות הלימוד הינן שעות של קורת רוח רוחנית. כולנו שוקעות בלימוד מעמיק של כתבים חסידיים, לומדות את ה'שפה' החסידית, מבינות את מבנה הדרשה, את הרעיון המפורש ובעיקר הלא מפורש שבתוך התורה. ובסיומו של לימוד משותף אנחנו משוחחות בצוותא על הנושאים הנלמדים ועל התובנות האישיות והרוחניות שעולות מתוך החומר. האווירה הבלתי אמצעית שבבית המדרש תורמת אף היא את חלקה לשמחת הלימוד. כולן מכירות את כולן, שותפות לשמחות ואף לקשיים. וקוריוז לדוגמא, אחת המשתתפות ילדה בחופשה ושתפה את כולנו בקריאת השם של בתה: "אמונה מלכות" והיא כתבה לנו שזו התוצאה של לימוד בבית מדרש לחסידות...
ובנימה אישית: שנים רבות אני עוסקת בתורת החסידות, ולמרות זאת ההתחדשות שיש בבית המדרש מפעימה אותי כל פעם מחדש, לא רק ההתלהבות וחדוות הלימוד של התלמידות, אלא ההעמקה והתובנות החדשות שמתחדשות לי. אין כמו לימוד המגיע מתוך ליבון, שאלות, ואולי אפילו ערעור על דברים ידועים. סיעור המוחין של המשתתפות תורם לכולנו, ואני זוכה ל "ומתלמידי יותר מכולם".
לפעמים תוך כדי לימוד עוברת בי מחשבת בזק: מה היה אומר הבעל שם טוב אם היה רואה את התופעה המדהימה של קבוצת לומדות השוכחות "צערא דילהון ועסקין בחדוותא דילי"?...
(אם התוכנית מוצאת חן בעיניך ואת מעוניינת להשתלב בה עוד בשנה זו או בשנה הבאה את מוזמנת ליצור קשר איתי חנה: 052-8394865)