יש דרישה- נשים כותבות בענייני תושב"ע

בחודש סיון, ערב חג השבועות,  הושק הגיליון הראשון של כתב העת של המדרשה, "דרישה", ששם לו למטרה לעודד נשים לכתוב בענייני תורה שבעל פה. התגובות, מספר עורך כתב העת, הרב ד"ר יהודה זולדן, נלהבות 

במסגרת החידושים שיוזמת המדרשה, והרצון לתקן את המצב בו לנשים אין די במות לפרסם בהם מאמרים הלכתיים, ראה השנה אור כתב העת "דרישה": בטאון יחיד מסוגו, בו עוסקות הכותבות דווקא בדברים של תורה שבעל פה: משנה, גמרא, הלכה ואגדות חז"ל. "ברוך השם, בשנים האחרונות נשים לא רק לומדות תורה בהיקפים גדולים הרבה יותר מבעבר, אלא גם כותבות ומפרסמות מאמרים בענייני תנ"ך, מחשבת ישראל וחסידות. עם זאת, פחות נשים כותבות מאמרים בענייני תורה שבעל פה, ויש גם מקומות שלא יפרסמו מאמרים של נשים בנושאים אלו. לכן חשוב היה לנו לעודד נשים לכתוב בנישה הזאת מאמרים רציניים וטובים.” אומר עורך כתב העת, הרב ד"ר יהודה זולדן, שבעבודתו המרכזית הוא המפקח על הוראת תלמוד ותושב"ע בחינוך הדתי במשרד החינוך בירושלים, ומלמד במדרשה סוגיות הלכתיות. "היוזמה הייתה של ד"ר טובה גנזל ראש המדרשה, והסכמתי לקחת בה חלק כי אני חושב שחשוב מאוד שנשים יבטאו את עצמם בכל תחומי התורה. התורה היא לא רק לגברים.”

 

כחברי מערכת כיהנו, לצד הרב ד"ר זולדן, גם הרב יובל שרלו, הרב ד"ר מיכאל אברהם, ד"ר טובה גנזל וד"ר מירב (טובול) כהנא, המלמדים כולם במדרשה. קול קורא פורסם בערוצים שונים של המדרשה, ולכותבות הוצעה מלגה, שחציה שולם עם הגשת המאמר וחציה עם יציאת החוברת לאור. לכותבות ניתנה יד חופשית בבחירת הנושא והן קיבלו ליווי בכתיבה ככל הנדרש. חלקן כתבו על נושאים הלכתיים. אחרות כתבו בנושאי אגדה.ן. רק על מאמר אחד - מאמר ביקורתי על תשובה הלכתית שכתב הרב שלום משאש בעניין כיסוי ראש לנשים - חתום גם גבר: כותבת והמנחה שלה.

 

ד"ר שפרה מישלוב, נשואה ואם לחמישה ילדים, היא אחת מהכותבות שפרסמו מאמר בגיליון הראשון של כתב העת. היא עורכת דין, ד"ר לתולדות עם ישראל ומנהלת הקליניקה למשפט עברי בפקולטה למשפטים בבר אילן. בנוסף למדה לימודי גמרא בין השאר עם הרב מיכי אברהם בתוכנית הדוקטורנטיות של המדרשה בבר אילן. את המאמר שלה היא כתבה על סוגיה הלכתית מהמשפט העברי: האם מקום הדיון בדיני ממונות נקבע לפי התובע או לפי הנתבע. "יש כלל הלכתי שלפיו הדיון הולך אחר הנתבע, והראיתי שבמציאות של ימינו יש לפעמים פערים מאוד גדולים בין צדדים בנוגע להשקפת עולם וזהות חברתית, מה שעלול להביא לתחושת פגיעה בצדק. לכן עקבתי אחר התהוותו הכלל והשתלשלותו, מהגמרא דרך ראשונים ואחרונים, בחנתי את מידת תוקפו ההלכתית ואת הסייגים לו, והצעתי פתרונות שיכולים לתת איזון בין הצדדים המתדיינים" היא מספרת.

 

מישלוב היא מהכותבות הוותיקות והמנוסות יותר בכתב העת. בנוסף לדוקטורט שלה, שעסק ברב שלמה גורן זצ"ל, היא כתבה  מאמרים לכתבי עת אקדמיים ותורניים, בתחומי משפט עברי, היסטוריה יהודית ומחשבת ישראל.  "כשהמדרשה יצאה עם ההצעה לפרסום בכתב העת שלה זה מאוד קרץ לי", היא מספרת. "חוויתי בעבר סירוב לפרסם מאמר שלי בגלל היותי אישה, וחשבתי שזה נכון לקחת חלק בכתב עת שמעודד נשים לתרום וליצור בעולם התורני.” ככותבת ותיקה, הממשק שלה היה בעיקר מול הרב זולדן, איתו התייעצה בעיקר בתחילת הדרך. "הקשר איתו היה מצוין", היא מעידה. "קיבלתי תשובות מהירות, ענייניות וחשובות על כל דבר ששאלתי, ההערות על המאמר היו מצויינות והעמיקו את החשיבה ואת האיכות שלו. חלקו של הרב זולדן ביצירה הסופית של המאמר רב.”

 

הגיליון הראשון של כתב העת, שיצא בערב חג השבועות תשע"ו, הופץ בלמעלה מאלף עותקים וזכה לביקורות חיוביות מאוד. בימים אלו, במקביל להדפסת מהדורה שנייה, מתחילה העבודה על הגיליון השני, ובמדרשה מחפשים כותבות איכותיות. "אני חושבת שזו יוזמה מאוד ברוכה, והמלגה שהמדרשה נותנת בהחלט יכולה לעזור ולדרבן,אבל כדי שהיא תתרומם ותאפשר לנשים לכתוב בצורה מעמיקה ורצינית צריכה להיות גם תמיכה משפחתית ואווירה חברתית וציבורית שנותנת לגיטימציה לנשים להקדיש זמן לדבר הזה." אומרת ד"ר מישלוב. "אני מאמינה שכתב העת הוא חלק ממשהו גדול יותר שעוד צריך להתחולל, אבל זו התחלה מצוינת ואני מתפללת ומקווה שהיא תמשוך אלינו את הנשים המוכשרות, ויש הרבה כאלה.”