לוקחים אחריות – קרן תקווה במדרשה

המאבק על המרחב הציבורי בישראל, דת ומדינה, כלכלה יהודית וכלכלה מודרנית, מוסר מלחמה ודיני מלחמה, האיסלאם, המשפחה היהודית בעידן המודרני, יחסי ישראל והתפוצות, גיור – אלה רק חלק מהסוגיות בהן דנים המשתתפים בתכנית קרן תקווה של המדרשה. "לתכנית נבחרו צעירים וצעירות, מוכשרים ומצטיינים במטרה לסייע להתפתחותם כדור מנהיגות העתיד של מדינת ישראל והעם היהודי", אומרת עו"ד אפרת ארבל-דוד, רכזת תכנית קרן תקווה של המדרשה. "במסגרת התוכנית אנו מנסים להרחיב לסטודנטים את האופקים וללמדם נושאים חדשים. הנושא המרכז הוא 'להיות אזרח יהודי במדינה יהודית ודמוקרטית'. אנו בוחנים נושאי ליבה בחברה הישראלית, בסיוע מיטב המרצים והמומחים, הן מהפן הדמוקרטי מערבי והן מהפן היהודי".

התוכנית בנויה כקורס שבועי המתקיים פעם בשבוע לאורך שנת הלימודים האקדמית, בו נושאים דברים מרצים מתחלפים מתחומים שונים. לאחר כל סדרת נושאים נערך מפגש שיח ודיון בהנחיית ראש המדרשה, ד"ר טובה גנזל, שמטרתו להעמיק ולחדד את  הנושאים והדילמות שהועלו. אל התוכנית מתקבלים סטודנטים מצטיינים מחוגים שונים באוניברסיטה - ובהם תקשורת, סוציולוגיה, משפטים, עבודה סוציאלית, מדעי המדינה, פסיכולוגיה, מזרחנות, תלמוד, ייעוץ חינוכי וביוטכנולוגיה - הלומדים לפחות קורס נוסף אחד במדרשה או במכון הגבוה לתורה, לאחר תהליך סינון הכולל כתיבת שני חיבורים וראיון אישי. בוגרי התוכנית, אומרת עו"ד ארבל-דוד, מעידים שמעבר לכך שהקורס מעניין ומגוון, ומפגיש אותם עם אנשים מתחומים שונים - הוא שינה להם את הדעות והתפיסות לגבי סוגיות שונות, והרחיב את הידע שלהם בתחומים שנדונו. "זו תוכנית מעניינת, מאוד אקטואלית, המחברת בין היהדות למציאות תוך התייחסות לדברים שקורים בהווה" אומרת כלנית דים, בת 23, בוגרת תואר ראשון בכלכלה ולוגיסטיקה ותוכניות קרן תקוה ומתיבתא של המדרשה. "היא פקחה לי את העיניים בסוגיות של דת ומדינה, שבדרך כלל לא נמצאות בראש סדר היום של אנשים, דתיים ובכלל. אני חושבת שאני רואה את העולם ברור יותר בעקבותיה."

התוכנית מציעה למשתתפים קרדיט אקדמי ומלגה, ובסופה נדרשים כל אחד ואחת מהמשתתפים לכתוב נייר עמדה על נושא מתחומי הדת והמדינה, לבחירתם. "אני אישית בחרתי בנושא של עונש מוות לרוצחים בפעולות טרור," מספרת דים. "לקח לי הרבה זמן לבחור את הנושא, כי היו הרבה אופציות, ומצאתי את עצמי משקיעה בעבודה הזאת יותר ממה שהשקעתי אי פעם בעבודה או במבחן. אספתי נתונים על הוצאות להורג במדינות בעולם, בדקתי האם יש לזה עיגון חוקתי בישראל, בחנתי את הזווית ההלכתית דרך מגוון של דעות מתוך שו"תים של רבנים ומאמרי עמדה, ובסוף הצגתי את המסקנה שלי מכל הנלמד. המאמץ שהשקעתי חידד לי את מה שאני אוהבת במדרשה באופן כללי, ובתוכנית הזו בפרט: היא לא פמיניסטית בצורה מוגזמת, היא מעוגנת בהלכה האורתודוקסית, אבל יש בה שאיפה לתלמידות חכמים, לנשים אינטליגנטיות ומשכילות שלא יפחדו לפתוח דף גמרא, לדבר הלכה ולהבין את העולם דרכה. זה דבר שמאוד נהניתי ממנו."

תוכנית קרן תקווה שואפת בין היתר לעודד מצוינות ומובילות נשית, ומעודדת את הבוגרות להשתלב בתחומי המנהיגות הציבורית. דים, בוגרת התוכנית, משמשת כיום כעוזרת הפרלמנטרית של סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי. "באחד הימים בעבודה פנה עיתונאי אל הדובר של סגנית השר ושאל מהי עמדתה בנוגע לעונש מוות למחבלים." מספרת דים. "הדובר התחיל להתפתל ולומר שאנחנו צריכים לבדוק את זה. אמרתי לו – שמע, אם אתה רוצה יש לי עבודה מוכנה בעניין, תוכל ללמוד את הנושא כדי להביע דעה."