מחברים בין עולם המדע לעולם התורה

מחברים בין עולם המדע לעולם התורהבשנתיים בהם לוקח פרופסור יובל גרעיני חלק בתוכנית חיבורים, פגש לא מעט נערים ונערות אינטליגנטים ומרשימים. "אתה רואה נער עם עגיל באוזן או פלומת שיער משונה, או נערה שנראית ביישנית ומקטינה את עצמה על הכסא, ופתאום כשאני שואל שאלות הם זורקים תשובות מבריקות שגורמות לך לומר: וואו. ואתה רואה שהבנאדם צמא לידע, רק שיתנו לו את הבמה המתאימה." אומר פרופסור גרעיני, ששייך למחלקה לפיזיקה ולמכון לננוטכנולוגיה בבר-אילן, ומלמד קורסים שונים למתחילים ולמתקדמים, שכוללים בין היתר ביופיזיקה ושיטות אופטיות מתקדמות במיקרוסקופיה. "לפעמים חשיפה כזו, התרשמות כזו של חמש דקות, מטביעה את החותם שלה על עתיד של נער. אני לא אשכח את הרושם שהשאיר עלי בצעירותי ביקור במעבדה של אבא של חבר, חוקר בטכניון, עם הלוח עם הנוסחאות והשרטוטים ודפי העבודה. זו הסיבה שאני משקיע לא מעט זמן ומאמץ בעבודה עם בני נוער, בין השאר בתוכנית חיבורים".

תוכנית חיבורים מפגישה נערים ונערות, תלמידי מגמת ביוטכנולוגיה בבית הספר אורט לוד, עם מדענים וחוקרים מאוניברסיטת בר-אילן, וחושפת בפניהם את האופן בו משתלב עולם המדעים עם עולם ההלכה והגות היהודית. במסגרת התכנית מגיעים התלמידים לאוניברסיטת בר-אילן לארבעה עשר מפגשים שבועיים, המחולקים לשני חלקים. החלק הראשון של המפגש כולל סיור בפקולטות ומפגש עם טובי החוקרים. "אם ילדי לוד, שבד"כ האוניברסיטה מצטיירת להם כמשהו מחוץ לאופק שלהם, יחוו חוויה של להיכנס לפקולטות מדעיות שונות – ביולוגיה, ביוטכנולוגיה, ננו טכנולוגיה, מדעי המוח וכדומה – זה יאפשר להם לטעום מהעולם המדעי שמחכה להם ויגרה אותם להמשיך באקדמיה. חוויה כזו תעודד אותם להאמין שהם מסוגלים, שזה נגיש ואפשרי עבורם אם רק ישקיעו בכיוון הנכון בלימודים שלהם בתיכון." אומר ד"ר משה הרשקוביץ, מנהל בית הספר התיכון אורט לוד.

במסגרת הביקור באוניברסיטה נחשפים בני הנוער לניסויים שונים במעבדות מתחומי מחקר שונים, ולא פעם לוקחים חלק פעיל בניסויים. "אני מושיב אותם ליד המיקרוסקופ, נותן להם את הרקע, ונדהם בכל פעם מחדש לראות את היכולת האינטלקטואליות שלהם ואת החשיבה מחוץ לקופסה. עשר דקות של הסבר, קצת גירוי המחשבה ושאלות מנחות, ואני יכול כמעט להפוך אותם לחוקרים במעבדה." אומר פרופסור גרעיני. "זה נותן להם הזדמנות להציץ לעולם של מדע, לעולם של חשיבה אינטלקטואלית ושל מחקר שנעשה ברמה מתקדמת. החשיפה הזו היא מאוד מדרבנת."

בחלקו השני של המפגש מגיעים בני הנוער למדרשה, שם הם לומדים בחברותות עם סטודנטיות של המדרשה, בהנחיה ובליווי אקדמי של אורטל ניצן תמר, דוקטורנטית במחלקה לחינוך בשיתוף עם מדעי המוח, המרכזת ומלווה את התוכנית, ושל הרב אורי לנדא, איש סגל המדרשה. בסיום הלימוד נערך סיכום ונעילה משותפת. "הלימוד במדרשה מחבר אותם למקומות יהודים ולחוויית הלימוד בחברותות, שהיא קצת שונה ממה שהם מכירים ודורשת חשיבה עצמאית." אומר ד"ר הרשקוביץ. "הרעיון בשילוב בין הביקור בפקולטות המדעיות ללימודים במדרשה הוא להראות להם שהשיח המדעי אינו מנותק מהמקורות היהודיים, ושלכל שיח כזה יש היבט רעיוני או מוסרי שלמקורות היהודיים יש מה לומר עליו. השילוב הכולל מרחיב את איכות האני של בני הנוער הלוקחים חלק בתוכנית. הם מקבלים עוד שאר רוח ועוד חזון, ורואים בדיוק לאן הם יכולים להגיע, אם רק ירצו".