בית המדרש לדוקטורנטיות
לאחר חמש שנות לימוד בבית המדרש לדוקטורנטיות של המדרשה, מסוגלת חיה ברמה, 30, דוקטורנטית לחקר המוח ואם לארבעה ילדים, לחדד בצורה המדויקת ביותר את ההבדל בין לימוד אקדמי ללימוד גמרא: "באקדמיה מציגים לך הנחות יסוד ברורות ובמהלך של דדוקציה מסיקים מהם את המסקנות." היא אומרת. " הגמרא, לעומת זאת, זו מערכת פתוחה שכל הזמן נכנסים אליה עוד משתנים. הנשים שלומדות בבית המדרש הן נשים משכילות, חכמות ועם מטען ומורשת מחשבתית. עברנו אינדוקטרינציה של אקדמיה, איך לחשוב, לחקור, להסיק מסקנות. וכשמגיעים עם רקע כזה – המפגש עם לימוד הגמרא הוא שונה. אני מרגישה שזה מאוד מרענן לפתוח את הסוגיות בצורה שבה אנחנו עושות את זה."
בית המדרש לדוקטורנטיות של המדרשה יוצר מסגרת לימוד לנשים, ברמה הגבוהה ביותר, בתחומי התלמוד וההלכה. המסגרת מציעה לכל תלמידה מסגרת תורנית לליבון סוגיות הלכתיות ועיוניות, החל מהש"ס והמשך בפוסקים, תוך ניסיון להעביר אליהן את צורת החשיבה התורנית וההלכתית, ומתן כלים ללימוד עצמאי. הוא מיועד לדוקטורנטיות בעלות פוטנציאל להתקדמות בלימוד התורני, ובכל שנה מתקבלת אליו קבוצה איכותית של משתתפות בגילאים שונים, עם רקע שונה בלימודי גמרא (כולל בנות חסרות ניסיון לחלוטין) ומתחומים אקדמיים שונים, ובהם פיסיקה, עבודה סוציאלית, תלמוד, משפטים, ביולוגיה, חינוך, פסיכולוגיה, תנ"ך, מתמטיקה, פילוסופיה ועוד. "עצם המפגש בין הדיסציפלינות השונות, נותן גם הוא ערך מוסף חשוב, לימודי וחברתי, הן ללימוד והן לכל אחת מהמשתתפות בו", אומר הרב ד"ר מיכאל אברהם, דוקטור לפיזיקה וראש בית המדרש. גם ברמה מציינת לטובה את היתרונות ברמה החברתית והאישית: "אני מאוד אוהבת את החבר'ה. המגוון האנושי מאפשר להתמנגל, להחליף דעות בנושאי המחקר השונים ולנהל ויכוחים אנליטיים חדים מאוד. מתוך הלימוד נוצרים קשרים אישיים, ואני שומרת על קשר עם הרבה מאלה שלמדתי איתן."
הלימוד נערך פעמיים בשבוע לאורך כל שנת הלימודים האקדמית. כל פגישה כוללת שלוש שעות סדר לימוד בחברותות לפי מקורות, ולאחר מכן שיעור עיוני ברמה ישיבתית גבוהה, כמקובל בישיבות הטובות ביותר. "הרעיון הוא להבין את הלוגיקה מאחורי הדיונים התלמודיים, להיכנס לעומק של הסוגיה, לנסות להבין לעומק מה עומד מאחורי כל אחת מהנחות היסוד של כל אחת מהעמדות ואת צורת גזירת המסקנות בגמרא, שהיא לא תמיד מקבילה לצורה שאנחנו משתמשים בה היום." אומרת ברמה. " זה לימוד אנליטי מאוד, שדורש ערנות ומאמץ. וזה נחמד. אין הרבה מסגרות שבהן נשים עם השכלה אקדמית גבוהה יכולות ללמוד בהן גמרא בצורה כזו. גם למשתתפות עצמן יש תובנות ממש מעניינות, שאני לא חשבתי עליהן לפני, וזה מעשיר את הלימוד."
אף שבדרך כלל המיקוד הוא בסוגיות התלמודיות עצמן כדי לפתח מיומנות לימודית והלכתית, במהלך הלימודים נתקלות הלומדות לא פעם בסוגיות אקטואליות ושאלות השקפתיות כלליות יותר, ובהן סמכות חכמים, מטרותיו ומבנהו של התלמוד, משמעותה של פסיקת הלכה, מעמדם של פוסקים, אפשרויות השינוי בהלכה, הלכה ומודרנה, פילוסופיה של ההלכה ועוד. "המטרה", אומר ד"ר אברהם, "היא ליצור מנהיגות תורנית נשית, ששלובה ביראת שמים ולמדנות אמיתית ברמה גבוהה. למדנות שמשלבת את הישן עם החדש, ומתוך כך יוצרת את ההמשך הראוי למסורת התורה ופיתוחה." וברמה אומרת: "אני רואה חשיבות גדולה בגישה לגמרא עבור נשים, ונשים משכילות בפרט. זה חשוב שכל אדם אינטליגנטי, עם רקע עשיר בתרבות ובמדע, ירכוש השכלה גם במסורת של העם שלו עצמו."