"אין אדם למד תורה אלא ממקום שליבו חפץ"
"אין אדם למד תורה אלא ממקום שליבו חפץ"
ראש המדרשה, ד"ר טובה גנזל שואפת להקנות לסטודנטיות נגישות בלתי אמצעית לארון הספרים היהודי כדי שיוכלו לגבש לעצמן את זהותן היהודית. לא פחות חשוב לה להפוך את המדרשה לסביבה ביתית ותומכת עבורן.
"מבחינתי, הדבר החשוב ביותר הוא שתלמידות המדרשה תרכושנה כלים ללימוד אוטודידקטי שילוו אותם במשך השנים, שהן תסתייענה בכלים אלו לעיצוב השקפת העולם הדתית והעולם הרוחני שלהן ובעיקר – שתוכלנה לגשת לארון הספרים היהודי בצורה בלתי אמצעית. חשוב לי שירגישו שהתלמוד והשולחן ערוך הם ספרים נגישים להן, ושהאופן בו פועל עולם ההלכה ברור להן." אומרת ד"ר טובה גנזל, מנהלת המדרשה של בר-אילן, ומוסיפה: "אנחנו לוקחות אחריות על כל תחומי החיים האחרים שלנו, על הזהות הישראלית שלנו - ויש משמעות לזה שכולנו ניקח אחריות גם על הזהות היהודית שלנו".
ד"ר גנזל (40), אם לשבעה ילדים, הגיעה למדרשה לראשונה כתלמידה לפני 20 שנה, כשהייתה סטודנטית לתואר ראשון בבר-אילן. במהלך השנים למדה במדרשת נשמת בירושלים, קיבלה הכשרה ללמד הלכה ושבה למדרשה כמורה, במקביל ללימודי התואר השני והשלישי שלה בתנ"ך. לאורך השנים עמדה בראשות תכניות שונות, ב-2010 מונתה לסגנית המדרשה, וב-2013 מונתה למנהלת המדרשה. ביחד עם סגניתה, יעל שלוסברג, הכניסה מספר שינויים וחידושים בהתנהלות המדרשה, ובראשם: בית מדרש הפועל במשך כל שעות היום. "בית המדרש מאפשר לבנות מכל גווני החברה הישראלית – דתיות, מסורתיות, חילוניות - להיפגש ולחקור את הזהות היהודית שלהן, בכל תחומי העשייה שלהן, בתא המשפחתי ומחוץ לו. המדרשה מאפשרת לעשות את זה בקולות שונים ובקשת רחבה של צבעים." היא אומרת. "למורי המדרשה יש השקפות עולם שונות ומגוונות, אבל כולם מסכימים שחשוב שלנשים שרוצות לרכוש דעת ולהבין את עצמן ואת העולם הרוחני שלהן טוב יותר, יהיה מקום לעשות את זה."
בנוסף לבית המדרש ולבית מדרש ערב, מסגרת לימודית המיועדת גם לבנים, נפתחו מאז הגיעה גנזל למדרשה מגוון תכניות לימוד חדשות, בדגש על העצמה נשית: תוכנית חותם, תוכנית ייעודית לבנות MA, הכוללת סדנה לפיתוח מנהיגות נשית; תוכנית חיבורים, במסגרתה מגיעים לבית המדרש ולאוניברסיטה פעם בשבוע תלמידי מגמת ביוטכנולוגיה מתיכון אורט מהעיר לוד; מפגש ראש חודש המיועד לנשים מסגל האוניברסיטה, שנעשה בשיתוף עם רקטורית האוניברסיטה מירי פאוסט, והחל עוד בהיותה סגנית הרקטור. בנוסף, תכנית אלול הותיקה קבלה מתיחת פנים (קראו על כך בהרחבה כאן) ותוכנית הדוקטורנטיות פוצלה "כדי שאלה שבאות עם רקע ולומדות הרבה שנים יוכלו להתקדם - השמיים יהיו הגבול."
בימים אלה עסוקה טובה בהיערכות לפרויקט גדול של בניית בית מדרש למדרשה. הספרייה – שמתפקדת היום כבית מדרש – תחזור לשמש כספרייה ובקומה השנייה יבנה בית המדרש אוהל שרה ע"ש שרה ונגרובסקי. הושקעה מחשבה רבה בתכנון הפנימי של בית המדרש כך שישמש מקום נעים חי ותוסס ללימוד בחברותא וליצירת חבורות לימוד. הקומה השנייה כולה תשופץ, יבנה אודיטוריום והמועדון יורחב לתועלת התלמידות.
ובתוך כל החידושים הללו, מקפידה טובה גנזל יחד עם יעל שלוסברג לשמר את צביונה של המדרשה כפינה חמה, עם פופים, מטבחון לשירות התלמידות, עם אוזן קשבת וצוות מנהלי חם. "את כל הלימוד העיוני מלווה הרצון שלנו שהתלמידות ידעו שיש להן פה מקום, ולא רק פיזית וגיאוגרפית. מקום שהן יוכלו לבוא אליו עם ההתלבטויות שלהן, עם האתגרים שמציבים בפניהם הלימודים האקדמיים, והחיים בכלל. שהן ירגישו במדרשה כמו בבית, 'אין אדם למד אלא במקום שלבו חפץ', במקום שיש חפץ לב."